Hage & Stängsel

En hage där djur vistas i måste vara säker. För att ett elstängsel ska fungera på bästa sätt finns det en del att tänka på, bland annat att trådarna är korrekt spända och att stängslet är tillräckligt jordat. Med vår matiga guide, och vid behov extra rådgivning från våra säljare, kan du välja rätt produkter och montera ditt elstängsel på rätt sätt. Hos oss på Lantbutiken hittar du ett komplett sortiment av stängsel, aggregat och flera tillbehör till dina inhägnader.

Tips och råd för att sätta upp elstängsel till dina hästar

Här får du lite tips och råd när du skall sätta upp häststaket och elstängsel. När du ska bygga en ny hage så  finns det vissa saker som är bra att ha i beaktning redan innan börjar sätta upp stängslet. Vilken storlek hagen ska ha och hur många hästar ska samsas om hagen, är två exempel. Beroende på storlek och antal hästar behöver du olika längder på eltråd, och olika styrkor på elaggregatet. Ju större hage, desto kraftigare elaggregat behövs för att orka pumpa runt all ström i staketet. Hur det ser ut runt omkring hagen är också en sak att tänka på. Om det förekommer mycket undervegetation rekommenderas du att rensa bort det. Detta är för att ogräs och annat material som ligger emot el-trådarna leder undan strömmen, och det krävs då mer kraft av elaggregatet för att orka skicka runt den utgående energin. Kan du inte rensa bort undervegetation rekommenderas du att välja ett lite kraftigare elaggregat istället.

 

Välj rätt elaggregat till ditt stängsel

Elstängselaggregat för häst och större djur finns i många olika storlekar, former och styrkor. Det finns, beroende på vilken typ av inhägnad eller hage man ska ha, de som går på ström och kopplas till ett vanligt 230V uttag. Vissa elstängsel och elaggregat för häst, ko och får har batteri och lämpar sig för mindre till medelstora inhägnader. En del är även utrustade med solpaneler och lagrar ström från solen, vilket gör att de drar mindre ström från 230V uttaget. Effektivt, smart och inte minst en billigare lösning under det ljusare halvåret.
När du ska välja elaggregat är det viktigt att tänka på vilken storlek hagen eller inhägnaden ska ha. Ju större hage, desto kraftigare elstängselaggregat behövs för att det ska orka skicka runt all den utgående strömmen.  Alla aggregat till elstängsel lagrar en viss Joule, men ger ifrån sig i snitt en lägre utgående energi. Vilket djurslag du har spelar också roll när du ska välja elstängselaggregat. Du kan behöva ett elstängselaggregat för häst, och ett annat för exempelvis nöt. Anledningen till detta är för att alla djur har olika mycket päls eller ull, underhudsfett och tål olika styrkor av stötar. Ju mer päls eller ull djuret har, ju kraftigare aggregat behöver du ha för att det ska ha möjlighet att kunna tränga genom och ge känning på djuret. Du behöver exempelvis inte ett lika starkt elaggregat för häst som du behöver till får.

 

Välj rätt stolpar till ditt häststaket

För permanenta hagar och inhägnader är impregnerade trästolpar det vanligaste valet till häststaketet.  De är hållbara och stabila, och placeras lämpligen med tre till sex meters avstånd. För temporära hagar, eller tillfälliga häststaket och avgränsningar av större hagar, kan du även överväga att använda stolpar av glasfiber, plast eller stål. Fördelen med dem är att de kan vara enklare att montera och flytta, men de är inte lika hållbara eftersom de inte tål så hög belastning. En trästolpe har oftast ingen begräsning i hur långt ner du kan sätta stolpen, det har däremot glasfiber, plast och stål. Dessa stolpar/pinnar är oftast gjorda för stängsel och häststaket som ska vara mer temporära, vilket gör att stolpens utformning oftast begränsar hur djupt ner du kan trycka ner den. Hörnstolpar och grindstolpar bör alltid vara av trä för att klara påfrestningarna men inte minst har vi ett stort utbud av tillbehör, som isolatorer, trådspännare, åskledare och trådvindor. Behöver du hjälp med dina val är du alltid välkommen att kontakta oss. 

 

Läs vår guide om elstängsel

För att ett elstängsel ska fungera på bästa sätt finns det en del att tänka på, bland annat att trådarna är korrekt spända och att stängslet är tillräckligt jordat. Med vår matiga guide, och vid behov extra rådgivning från våra säljare, kan du välja rätt produkter och montera ditt elstängsel på rätt sätt.  Till stängselguiden

 

 Grindar och grindhandtag - Häststaket

En hage behöver givetvis ha en öppning, med en grind som är lätt att öppna och stänga samtidigt som den ska vara lika säker som resten av inhägnaden. Det finns också grindar som används för att bygga inhägnader, sätta upp avgränsningar, fållor etcetera. Precis som med ditt häststaket och stängsel bör du välja grindar som är anpassade till dina djur. Tyngre nötboskap kräver till exempel kraftigare konstruktioner än får, olika djur kräver också olika höga grindar. 

 

Läs mer
Rekommenderade
117 produkter