Stolpar

Val av stolpar till staket och stängsel

För permanenta hagar och inhägnader är impregnerade trästolpar det vanligaste valet. De är hållbara och stabila, och placeras lämpligen med tre till sex meters avstånd. För temporära hagar, eller tillfälliga avgränsningar av större hagar, kan du även överväga att använda stolpar av glasfiber, plast eller stål. Fördelen med dem är att de kan vara enklare att montera och flytta, men de är inte lika hållbara eftersom de inte tål så hög belastning. En trästolpe har oftast ingen begräsning i hur långt ner du kan sätta stolpen, det har däremot glasfiber, plast och stål. Dessa stolpar/pinnar är oftast gjorda för stängsel som ska vara mer temporära, vilket gör att stolpens utformning oftast begränsar hur djupt ner du kan trycka ner den. Hörnstolpar och grindstolpar bör alltid vara av trä för att klara påfrestningarna.

 

Vilken höjd ska stängselstolparna ha?

Höjden på stängslet, och därmed stolparna, ska anpassas till de djur som ska hägnas in eller stängas ute. Glöm inte att lägga till för den del som stolparna går ner i marken, när du planerar höjden. Trästolpar bör gå minst tjugo centimeter ner i marken. Vid hörnstolpar, eller en stolpe som sitter i en kurva, behöver du vara extra noggrann med stabil montering. Vid hörn kan stolpen monteras uppåt en meter ner i marken. Allt beror på hur marken du sätter stolpen i ser ut. 

 

Lär dig mor om stängsling och bygga hagar

I vår stora matiga guide om stängsel kan du lära dig mer om hur du bygger en säker hage till dina djur. Du hittar guiden här. 

 

 

Rekommenderade
7 produkter