Klippmaskiner

Klippmaskin Häst, Får och Lamm från märkena Heiniger och Moser! Vi erbjuder funktionella och prisvärda klippmaskiner från kvalitetsmärken som Heininger och Moser. Klippmaskinerna passar även perfekt till hundar och hästar.

Klippmaskin häst och nöt

För dig som söker klippmaskin till häst och nötdjur har vi flertalet tystgående modeller, både b...

Klippmaskin Häst, Får och Lamm från märkena Heiniger och Moser! Vi erbjuder funktionella och prisvärda klippmaskiner från kvalitetsmärken som Heininger och Moser. Klippmaskinerna passar även perfekt till hundar och hästar.

Klippmaskin häst och nöt

För dig som söker klippmaskin till häst och nötdjur har vi flertalet tystgående modeller, både batteridrivna och med sladd. Vi har även klippmaskiner av mindre modell som fungerar utmärkt till att klippa öron, ben och andra känsliga områden, på såväl häst som hund. För klippmaskiner till häst bör du välja en modell med ett fintandat klippset.

Klippmaskin hund

Söker du klippmaskin till hund bör du välja en mindre modell för att komma åt på de känsligare områdena. Till våra batteridrivna modeller finns det extra batteri att köpa till.

Klippmaskin Får

För dig som söker klippmaskin till får bör du välja en modell med stark motor och grovtandat klippset, speciellt avsedd för får. Tänk på att du bör slipa skäret efter 1-3 klippningar för bästa resultat. Glöm inte smörja och rengöra skären under och efter klippning.

Klippmaskin tillbehör

Vi har ett stort utbud av tillbehör till klippmaskiner-skär, klippmaskinsolja, slipmaskiner och reservdelar

Heiniger

Klippmaskiner från Heiniger är kända för att vara både tåliga och funktionella, samtidigt som de har en lång livstid. Heinigers stora utbud av klippmaskiner täcker alla behov och är oslagbara när det kommer till klippning av får, häst och nöt! 

Har du några frågor om klippmaskiner så tveka inte att höra av dig till vår kunniga kundtjänst!

10 tips för att lyckas med klippningen

1. Tvätta hästen innan klippning

Se till att hästen är ren innan du sätter igång och klipper. Gammalt stöv och svettavlagringar sliter mycket på skären och gör att maskinen går tungt och snabbat blir varm. Tvätta därför gärna hästen dagen innan klippningen och se till att hästen är torr och ren när du sätter igång och klipper.

2. Slipade skär och rätt tillbehör till rätt klippmaskin

Innan du börjar klippa är det viktigt att saxen fungerar som den ska och att skären är slipade. Om skären är slöa så finns det risk att du nyper hästen i skinnet. Detta kan göra det betydligt svårare att klippa hästen nästa gång. Med slöa skär går också motorn betydligt tyngre och blir onödigt varm. Lyssna på saxens motorljud innan du sätter igång och klipper, på det sättet lär du dig känna igen hur klippmaskinen ska låta- men också om något är fel på klippmaskinen. Det är viktigt att du har rätt tillbehör till din klippmaskin. Klippmaskinen fungerar allra bäst om den smörjs med olja avsedd för just den modellen. Det kan också vara bra att spraya skären med kylspray ett par gånger under klippningens gång. Upprepa inoljning av skären var 10- 15:e minut. Här finner du olja till klippmaskin.

3. Introducera klippmaskinen i avstängt läge

Om det är en ovan häst du ska klippa är det viktigt att introducera klippmaskinen för hästen på ett odramatiskt och avslappnat sätt. För därför den avstängda saxen långsamt medhårs längs hästen hårrem. Börja vid bogen och gå sedan vidare till resten av kroppen. När hästen verkar avslappnad är det läge att sätta igång klippmaskinen och upprepa samma procedur. När hästen har accepterat motorljudet och vibrationerna kan du sätta igång och klippa.

4. Börja klippa

När du börjar klippa kan du med fördel göra det vid bog och hals. Klippning sker alltid mothårs och ska göras med lugna, metodiska drag. Det är viktigt att klippmaskinen hela tiden hålls i rörelse när den är i kontakt med hästens skinn, tänk på klippmaskinen som ett strykjärn! Bestäm dig för ett område och gör det helt klart innan du går vidare. På det sättet så slipper du gå tillbaka och stressar inte hästen i onödan när du rör dig fram och tillbaka.

5. Klippning vid mage och ljumske

Hästen är ofta extra känslig under mage och i ljumskarna. Det är därför viktigt att se till att klippmaskinen inte är varm när man ska arbeta i dessa områden. Om saxen är överhettad kan du stänga av den en stund tills den är nerkyld. När du klipper dessa områden är det bra att ha en medhjälpare som kan ha uppsikt över hästens reaktioner och kan hålla upp ett ben så att hästen inte sparkar. När du klipper vid ljumsken är det viktigt att du följer hårremmens halvmåneform för att inte knipa hästen med saxen. Klippning under magen skall göras med lugna metodiska rörelser och med saxen i ständig kontakt med hästens skinn, för att inte kittla hästen.

6. Klippning av ben

När du klipper benen på hästen så görs det med fördel med en stark batteridriven trimmer. Dessa är mindre och smidigare och kommer åt överallt. När du börjar klippa ett framben så kan du förslagsvis börja med partiet mellan bog och knä. När detta är klart kan du börja om från hovledsrand och upp till knäet. Om hästen är orolig så kan du be en medhjälpare hålla upp ett ben så att hästen inte kan sparka eller rycka åt sig benet.

7. Klippning av huvud

Om du ska klippa hästens huvud så görs det enklast med en trimmer. Det är viktigt att vara uppmärksam vid klippning av hästens huvud, framförallt när du klipper runt hästens ögon. Vid klippning av hästens öron är det tillåtet att klippa utsidan av öronen samt utstickande tofsar. Det är inte tillåtet att klippa inuti hästens öron! Hästen behöver håret för att inte få in smuts och vätska i öronen. 

Det är inte heller tillåtet att klippa hästens skydds- och känselhår vid ögon och mule. Dessa är mycket viktiga för hästen som använder dem vid kontakt med andra hästar, sortering av mat och avståndsbedömning i mörker. Hästar som har fått känselhår avklippta har svårare att känna sig fram i mörker och tillskansar sig oftare sår och skador i huvudet.

8. Tvätta hästen efter klippning

När klippningen är klar så skall du ge hästen en ordentlig rykt för att bli av med allt överblivet hår. För att undvika kliande och irriterande småhår kan du även ge hästen en tvätt.

9. Rätt täcke

En klippt häst förlorar största delen av sin naturliga isolering. I de allra flesta fall behöver hästen därför ett täcke för att hålla värmen. Beroende på typ av klippning och väderförhållanden bör du anpassa täckets tjocklek. Här finner du Hästtäcken.

10. Rengör klippmaskinen ordentligt

När klippningen är avslutad är det dags att ta hand om klippmaskinen. Börja med att borsta bort allt överblivet hår från klippmaskinen med tillhörande borste. När detta är gjort så kan du med fördel skruva loss skären och torka av dem med en trasa. En tumregel är att skären bör slipas efter 1-3 klippningar.

 

 

Mer information

Filtrera produkter

Kategorier

No choice available on this group

Priser

Priser 15 :- - 19500 :-
Your selection