mus (1).jpg

 

Guide - Stoppa oönskade skadedjur i tid

Under kallare månader söker sig gärna råttor och möss in till värmen i våra hus och byggnader.  Får dem härja fritt kan de göra stor skada och det är inte heller alltid du kan få hjälp från ditt försäkringsbolag. Därför är det viktigt att stoppa oönskade skadedjur i tid. Här nedan hittar du bra tips och råd för att förebygga besök av möss och råttor. 

 

Kan orsaka stora problem inomhus

Att mötas av musbajs är inte det trevligaste, ta det på allvar och se till att du tvättar händerna noga efter kontakt med avföring från möss. I vissa fall kan avföringen sprida smitta. Mössen tar sig också gärna  friheten att gnaga på det mesta som de kommer åt och bosätter sig gärna i väggarnas isolering och under golven. Har du otur kan dem ge sig på elledningar och orsaka kortslutningar.  För att undvika problem är det bra att jobba förebyggande redan nu innan den riktiga kylan slår till och de söker sig in i värmen.

I den här guiden får du konkreta tips på hur du kan hålla skadedjuren borta från hemmet. 

 

Förebygg oväntade besök

Åtgärder inomhus
•    Håll rent i källare och vind. Ju mindre bråte desto mindre för råttorna att bygga bo i och lättare för dig att upptäcka spår av ovälkomna gäster. 
•    Se till att mat inte ligger framme. Mössen dras till den lockande doften. 
•    Se till att det inte finns någon väg in i huset under diskbänken. Lukten av matrester och sopor är lockande föda för små möss och därmed en vanlig ingång för små möss. En liten ungmus behöver så lite som en håldiameter på 6-7 mm och en fullvuxen kan behöva ett hål på ca 15 mm. 
•    Hittat spillning? Det är oftast första tecknet på att man har fått besök av möss. Det är ett varningstecken så se till att ställa ut fällor och försök att lista ut vart dom har tagit sig in.

  • Tips! Ladda fällan med choklad eller nougat istället för ost som snabbt torkar ut och då inte lockar till sig möss lika effektivt.


Åtgärder utomhus

•    Se över byggnaden. Inspektera och se över om det finns några vägar in för möss och råttor. Upptäcker du ett hål eller en ventil som kan vara en ingång för skadedjuren, se till att täta och täck igen så att gnagarna inte kan ta sig in den vägen.
•    Ha inte soptunnor och kompostbehållare intill fasaden utan ställ dom en bit från huset. Se till att behållarna har lock. 
•    Plantera inte träd och buskar nära fasaden eftersom möss kan klättra på dem och ta sig in i hus via ingångar högre upp på fasaden, t ex genom en ventil. 
•    Mata småfåglarna en bit från huset. Mössen kalasar gärna på resterna. 


Mus- och råttsäsong september till februari

När det blir kallare temperatur och den naturliga födan minskar så söker sig mössen in till värmen för att hitta föda. Det är främst under månaderna september till februari som man kan få påhälsning i våra hus och fritidshus. De vanligaste musartena i Sverige är husmusen (Mus musculus), mindre skogsmus (Apodemus sylvaticus) och större skogsmus (Apodemus flavicollis). Husmusen bygger gärna bo i väggar och golv medan skogsmusen helst lever i naturen men går in i hus för att leta föda. 
Husmusen är allätare och äter det mesta medan skogsmusen föredrar nötter, skott och knoppar men kan även livnära sig på stearin och tvål. 

 

Förebygg skadedjur med rätt fällor och produkter

Sedan december 2019 får privatpersoner inte använda bekämpningsmedel mot råttor och möss. Har du kvar bekämpningsmedel får dessa inte används utan ska lämnas in till återvinningscentralen. 

Det finns många olika typer av fäller på marknaden idag och i vårt sortiment hittar du både klassiska musfällor, avskräckare med ljudvågor och fällor för levande fångst.

 

Klassiska musfällor

{"id":"b-49-228564","name":"Mus- och råttfälla Powersnap Safe","category":"Nyheter","price":"63"}
{"id":"b-49-228563","name":"Mus- och råttfälla Powersnap","category":"Nyheter","price":"47"}
OUTLET
{"id":"b-50-632166","name":"Musfälla 4-pack","category":"Hem & Trädgård /Skadedjursbekämpning/Möss & Råttor ","price":"29.40"}

Avskräck med ljudvågor

{"id":"b-47-925301","name":"Mus & Råttfritt MR50","category":"Hem & Trädgård /Skadedjursbekämpning/Möss & Råttor ","price":"319"}
{"id":"b-47-925306","name":"Mus & Råttfritt MR80 DG2","category":"Hem & Trädgård /Skadedjursbekämpning/Möss & Råttor ","price":"636"}
{"id":"b-47-925312","name":"Mus & Råttfritt MR80 DG2 + MR30x2","category":"Hem & Trädgård /Skadedjursbekämpning/Möss & Råttor ","price":"796"}
{"id":"b-47-925308","name":"Mus & Råttfritt MR130 DG4 IP55","category":"Hem & Trädgård /Skadedjursbekämpning/Möss & Råttor ","price":"796"}

Fällor för levande fångst

{"id":"b-47-922160","name":"Råttbur","category":"Hem & Trädgård /Skadedjursbekämpning/Möss & Råttor ","price":"137"}
{"id":"b-49-228585","name":"Elektrisk mus- och råttfälla Alive","category":"Hem & Trädgård /Skadedjursbekämpning/Möss & Råttor ","price":"1039"}