Äggkläckningsmaskin

Allt fler köper äggkläckningsmaskiner och har det som hobby. Att ha hobbyhöns och kläcka fram kycklingar på egen hand har blivit en stor trend. Det tycker vi är fantastiskt roligt! Hos oss på Lantbutiken hittar ett stort urval av äggkläckningsmaskiner som passar dig som kläcker ofta och mer sällan.

Varför ska man kläcka i en äggkläckningsmaskin?

Det optimalaste är att kycklingar växer upp i en flock tillsammans med andra kycklingar, höns och tuppar, men det är inte alla gånger hönan har möjlighet eller viljan att ruva den tid som krävs, vilket påverkar kläckningen. Att kläcka ägg i en äggkläckningsmaskin ökar därför chanserna till en lyckad kläckning eftersom de tas om hand i en kontrollerad miljö. Även om en äggkläckningsmaskin ökar chanserna till en lyckad kläckning, är det inte garanterat att alla ägg kläcks. 
 

  • Ökar chansen för en lyckad äggkläckning
  • Håller en jämn temperatur
  • Håller en bra luftfuktighet
  • Finns med automatisk och halvautomatisk vändning av ägg
  • En automatisk äggkläckningsmaskin sköter sig själv och du behöver endast fylla på med vatten

 

Valet av äggkläckningsmaskin

Det finns många äggkläckningsmaskiner att välja på, och vilken som passar det egna behovet beror på hur många och hur ofta du ska kläcka ägg. Planerar du att kläcka ett par stycken fungerar det utmärkt med en mindre äggkläckningsmaskin. Har du planer på att kläcka ofta och många ägg bör du välja en äggkläckningsmaskin som tar ett större antal.

 

Hur många ägg ska kläckas?

Innan du köper en äggkläckningsmaskin behöver du fundera på hur många ägg du planerar att kläcka. Det är också bra att ha i åtanke att olika sorters ägg är olika stora, vilket även spelar roll vid valet av din äggkläckningsmaskin. 
 

Den viktiga vändningen av äggen

När du väl startat äggkläckningsprocessen ska äggen vändas varje dag och då åt olika håll vid varje vändning för att simulera ruvning. Vi har maskiner som är utrustade med automatisk vändning och sköter den processen automatiskt, så att du kan fokusera på annat. Om du väljer en äggkläckningsmaskin med halvautomatiskt vändning behöver du själv hålla koll på tiden och åt vilket håll de vänds åt. Du vänder dom enkelt allihopa på en och samma gång med hjälp av ett litet handtag som man vrider på. 

 

Automatisk fuktighetsstyrning

Våra äggkläckningsmaskiner är utrustade med automatiskt fuktighetsstyrning. Att ha detta innebär att du fyller på en behållare, oftast utvändigt, som sedan pumpas in i äggkläckningsmaskinen. 

 

Hur märker jag när kläckningsprocessen startar?

Normalt sett börjar hönsägg kläckas efter cirka 21 dagar, och strax innan äggen kläcks brukar kycklingarna pipa inuti ägget. När kycklingarna pipit i cirka ett dygn börjar de första kycklingarna knacka sig ut. Hålet är från början litet, men växer sig större allt eftersom. Ibland kan det ta 2-3 dagar innan kycklingen tagit sig ut, men oftast tar det inte längre tid än cirka 12 timmar. Om du inte hör några pip, eller om äggen inte börjat kläckas, kan du vänta ett par dagar. Om inget händer med ägget har äggen med största sannolikhet inte överlevt. Varför de inte överlevt kan bero på flera saker som t ex kvaliteten på ägget, fel luftfuktighet eller för hög eller låg temperatur. 

 

Säkra och pålitliga äggkläckningsmaskiner på Lantbutiken

Vi på Lantbutiken har lång erfarenhet av äggkläckningsmaskiner. Våra äggkläckare kommer från River Systems. De är enkla och sköter sig själva. Det enda du behöver göra är att fylla på vatten. Varje maskin är noga testad i minst tre timmar innan leverans, så du kan vara säker på att just din maskin har dom bästa förutsättningarna för en lyckad kläckning. 
 

Tips inför äggkläckningen

Ägg som ska kläckas i en äggkläckningsmaskin ska aldrig tvättas, det är viktig tumregel. Om du tvättar äggen sköljer du bort den viktiga beläggningar på ägget. Om ägget är smutsigt, till exempel med jord, bör du däremot försiktigt borsta bort det. Att placera smutsiga ägg i äggkläckningsmaskinen ökar risker för bakteriella infektioner. Ägg som planeras att kläckas i maskin kan sparas i upp 7 dagar innan de placeras i äggkläckningsmaskinen, men tänk på att om du väntar för länge minskas kläckbarheten. Äggen ska förvaras i rumstemperatur (15-18°C), med den spetsiga änden nedåt.

 

Kycklingens första levnadstid

Innan du sätter igång med äggkläckandet är det bra att planera hur du ska sköta om dina kycklingar när de väl har kläckts. Det är små levande varelser som behöver skötas och tas om hand på ett kärleksfullt sätt. Speciellt maskinkläckta kycklingar behöver få närhet och trygghet av dig eller hönsflocken för att växa upp till glada höns. En glad höna värper bättre och ger godare ägg! Om du vill att kycklingarna ska växa upp med varandra tillsammans med andra kycklingar, höns och tuppar, kan du efter att de kläckts i en äggkläckningsmaskin placera de under eller intill en höna under kvällen när hon sover. Ha dom under uppsikt och ha koll på att hönan tar hand om dom som sina egna. Vill du att kycklingarna ska bli vana vid människor är det en god idé att plocka upp dom till och från så att de vänjer sig vid hantering. 

 

Läs vår stora guide om äggkläckning

I vår stora guide tar vi upp allt du behöver veta om äggkläckning i
äggkläckningsmaskiner. Du hittar den här.

 

Tips! Om du planerar att kläcka ägg, tänk på att alltid beställa hem äggkläckningsmaskinen först. Rekommenderat är att testköra äggkläckningsmaskinen och dess funktioner innan du sätter igång med din äggkläckning.

 

Läs mer
Rekommenderade
10 produkter