Mata småfåglar

 

Det kan bli svårt för våra övervintrande småfåglar att hitta föda om det blir en lång och kall vinter. Genom att stödmata dem ger du de vilda fåglarna en viktig energikälla för att de skall kunna hålla värmen. De får mat och du får chans att studera dem på nära håll. Har du riktig tur kanske du också lyckas få in en riktig raritet på din tomt.


Fyll fågelbordet eller fågelmataren med energirik föda som frön, nötter och fett i form av till exempel talgbollar. Komplettera gärna med äpplen, havregryn och kokosfett så får du många olika sorters fåglar till din trädgård. Är det någon speciell fågelart du gärna vill ha besök av i din trädgård så behöver man se till att man lockar med rätt mat. De olika småfåglarna har olika favoritrmåltider.


Vem äter vad? 
 

Hampfrö 
Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita 

 

Solrosfrö 
Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka 

 

Havre, brödbitar 
Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva 

 

Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö 
Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv 

 

Bokollon 
Bofink, bergfink, nötväcka 

 

Ekollon 
Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka 

 

Hasselnötter 
Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett 

 

Osaltade jordnötter för fåglar
De flesta mesar, nötväcka och siskor 

 

Talg, ister, späck, kokosfett 
Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes 

 

Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär 
Olika trastar, sidensvans 

 

• Placera matningen i närheten av träd/buskar så att småfåglarna lättare vågar sig fram. De vill ha nära till skyddade platser.

• Sätt ut vatten, särskilt när det är torrt och kallt ute.

• Ta bort näten från talgbollar. De kan lätt skada fåglar och andra djur.

• Du behöver inte mata hela vintern bara för att du börjat. Småfåglarna är kloka och hittar mat någon annanstans.

 

Det finns många olika sorters sätt att utfodra småfåglarna. Det vanligaste sättet är att använda sig av någon typ av fågelfoderautomat eller fågelmatare som det även kallas. Vissa är uppbyggda som ett klassiskt fågelbord med öppna sidor och en platt yta för frön och nötter. En del hängs upp i träd och en del har benstativ som förankras i gräsmattan.  Många använder sig av de populära ”rören” som kan man fylla med både nötter och frön, där antingen fågel sitter på gallret eller sittpinnen och hackar i sig maten.

 

Det finns även olika behållare för talgbollar, men de kan även hängas fritt i t ex ett träd. Bor man i lägenhet finns det även en smart fågelmatare i genomskinlig plast med sugproppar som kan sättas fast direkt på fönsterrutan. Perfekt för alla som vill lära sig nya fågelarter!