Gårdsporträtt - Sofie Andersson

 

Vi älskar att inspirera fler att starta upp ett liv på landet och vad är mer inspirerande än att få läsa om människor som har tagit steget och köpt gård. Om man gillar livet på landet och ofta hänger på Instagram är chansen stor att du stött på Sofie Andersson. På Instagram hittar du henne under namnet @sofiieanderssoons. Här kommer du få veta lite mer om henne och hennes liv på gården.
 

Namn: Sofie Andersson, 32 år. 
Familj: Barnen Tilde 9 år och Emil 4 år + alla djuren
Gården: Gården vi bor på heter Nygård och ligger i en by som heter Enånger, precis vid kusten i Hälsingland. Vi har ca 7 ha mark till gården.
Instagramprofil: @sofiieandersoons
 

FEM SNABBA FRÅGOR

1. Vilka djur har ni hemma på gården?

Vi har fem hästar (plus ett föl under bakning som anländer i maj) tre katter och hunden Ebba.

 

2. Vad är det bästa med att bo på landet?

Det bästa med att bo på landet är lugnet, tystnaden, gemenskapen och möjligheten att ha nära till skog och mark. Jag älskar känslan av att släppa ut barnen och kompisar på gården utan att behöva vara orolig för trafik och fordon. Det finns alltid något att hitta på, vi har aldrig tråkigt. Känslan av att se ut genom fönstren och se sin egen mark och djur är oslagbar tycker jag.

 

3. Vad är ditt bästa tips för att lyckas pussla ihop vardagen som småbarnsmamma, djuren och gårdens sysslor?

Att det är ett ständigt pussel som ska läggas för att få ihop vardagen är ju ingen hemlighet, vare sig man har stor gård eller bor bara litet. Det handlar nog mycket om vilja, vill man så går det.

 

Jag själv är uppväxt på gård med djur och jordbruk och redan tidigt ingick det för oss att vara delaktig i det mesta. Jag försöker nog ge mina barn samma sak, att få vara med och delaktig. Det sker sig ofta naturligt för oss, att vi går ut och donar tillsammans. Sen gäller det att ha hållbara lösningar och göra det så enkelt som möjligt.

 

Vintern kan ju vara en extra prövning med gård och djur tex. Vi har både stall och lösdrifter vilket gör det mer flexibelt, hästarna klarar sig fint utomhus då dom har tak över huvudet hursom. Vatten som fryser och krånglar är också ett moment som man helst vill undvika, men med hållbara lösningar som värmebaljor och liknande så blir det ju så mycket enklare.

 

Jag jobbar skift på en kartongfabrik och jobbar därmed mycket stundtals och sen ledig i perioder, då jag jobbar mycket så har vi foderhäckar för fri tillgång med maten, för att underlätta utfodringen.

 

4. Vad har du för drömmar om framtiden när det gäller gården?

Drömmarna som finns med gården är att fortsätta att rusta upp den och behålla den lantliga och genuina känslan samtidigt. Den närmsta drömmen är nog att bli två på gården, jag köpte gården själv och har sen bott här ensam med barnen. En ridbana står nog högst på önskelistan just nu här hemma. Sen vill jag utöka djurbeståndet med alpackor en dag, men där drömmer jag stort.

 

5. Vilket råd eller tips skulle du vilja ge till alla som själva drömmer om att flytta ut på landet?

Har man en dröm om att flytta ut på landet eller skaffa gård så kan det ibland kännas lite tungt och motigt, jag själv tänkte ofta ”det kommer aldrig komma något som passar”. Men plötsligt händer det, och så är gården bara där. Våga fråga runt, ibland står många gårdar tomma länge helt i onödan. Får någon frågan så kanske en idé om att sälja ändå väcks till liv.