Vilken äggkläckningsmaskin ska jag välja?

Att välja äggkläckningsmaskin

OBS!
Om du planerar att kläcka ägg, tänk på att alltid beställa hem äggkläckningsmaskinen först. Rekommenderat är att testköra äggkläckningsmaskinen och dess funktioner innan du sätter igång med din äggkläckning.

Vilken äggkläckningsmaskin som passar bäst beror på hur många ägg man ska kläcka. Ska man bara kläcka ett par få lite då och då funkar det med en mindre. Ska man kläcka många eller ofta passar en kläckare med större kapacitet. Här har vi samlat de största frågetecken som kan uppstå vid val av äggkläckningsmaskin för att vägleda dig genom ditt val.

Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss på telefonnummer 0511-44 22 00 eller skicka e-post

Du hittar alla våra äggkläckningsmaskiner här.

Hur många ägg ska kläckas? 

Det första du behöver fråga dig är hur många ägg du planerar att kläcka. Ska du kläcka ett par få eller ska du kläcka flera åt gånger, kanske flera gånger i veckan? Det är bra att ha i åtanke att olika typer av ägg är olika stora, och att storleken på äggkläckningsmaskinen även här spelar roll.

Det är också bra att ha i åtanke att cirka 50 procent av de kycklingar som i genomsnitt kläcks blir tuppar. Detta spelar roll eftersom antalet ägg du får från en första kläckning i snitt halveras. Sist men inte minst ska man vara medveten om att alla ägg inte garanterat kläcks.

När du kommit fram till hur många ägg du ska kläcka är det dags att hitta en äggkläckningsmaskin med relevant kapacitet. Hos oss hittar du äggkläckningsmaskiner med kapacitet mellan 7-100 ägg.

Ska äggen vändas för hand eller automatiskt?

För att äggen ska må så bra som möjligt behöver man vända på dem regelbundet för att simulera ruvningen. Äggen bör vändas 2-3 gånger per dag. De sista tre dagarna innan äggen kläcks behöver man dock inte vända på dem.

En äggkläckningsmaskin med automatiskt äggvändning är utrustad med en motor som sköter processen åt dig. Vi rekommenderar en maskin med automatisk äggvändare, eftersom man lätt kan glömma bort om man har vänt på äggen eller inte.

En äggkläckningsmaskin med manuell vändning av äggen ser till att hålla värme och luftfuktigheten, men vänder inte äggen själv. Detta måste göras för hand. Detta görs genom att öppna luckan och vända äggen för hand. I vissa fall är manuella äggkläckningsmaskiner utrustade med en spak monterad på utsidan som används för att vända äggen. Tänk på att hantera äggen varsamt för att inte skada kycklingarna.

Ska man ha automatisk fuktighetsstyrning?

En del äggkläckningsmaskiner är utrustade med automatisk fuktighetstyrning. Detta innebär att du fyller på en behållare från utsidan av maskinen som sedan pumpar in vattnet automatiskt i äggkläckningsmaskinen.

Att använda sig av en automatisk fuktighetsstyrning är mångt och mycket en bekvämlighet. Det funkar lika bra att använda en maskin utan automatisk fuktighetsstyrning.

Analog eller digital display

En analog display kommer oftast med en enklare modell med mekaniska inställningar som manuella reglage för temperaturreglering.

Med en digital display får du mer information om vad som pågår i maskinen. Bland annat visar den temperatur, luftfuktighet, tid till vändning och är som oftast utrustad med larmfunktioner. Med en digital display får du en bättre övervakning av äggen på ett tydlig och informativt sätt.

Kostnad

Äggkläckningsmaskiner är som de flesta andra produkter. En enklare äggkläckningsmaskin kommer oftast med enklare funktioner och ligger därmed i en lägre prisklass, medan en äggkläckningsmaskin i högre prisklass är utrustad med fler funktioner och i vissa fall även avancerade inställningar.

När du ska välja äggkläckningsmaskin är det bra att fundera på vilka funktioner och vilket behov du har. Ska du kläcka många och ofta är det bra att investera i en äggkläckningsmaskin som har fler funktioner. Ska du kläcka på hobby-nivå fungerar en mindre variant med enklare funktioner.

 

Har du fler frågor eller önskar vägledning i ditt val av äggkläckningsmaskin är du välkommen att kontakta oss på telefonnummer 0511-44 22 00 eller skicka e-post, så hjälper vi dig.

Copyright © 2013-2017 Magento, Inc. Alla rättigheter reserverade.