Vad kom först – hönan eller ägget?

 

Det började som en skämtsam kommentar om att skaffa höns eftersom det gick åt så mycket ägg därhemma. Tanken mognade snabbt till nyfikenhet, och efter en del googlande till ett beslut.

 

Hönan eller ägget
För egen del kan Louies svara på den klassiska frågan om vad som kom först, hos henne var det hönorna. Men snart nog kom det efterlängtade ägget.

 

– Första ägget kom första veckan i augusti. Det var väldigt litet, men jag blev förstås jätteglad. Efter hand har äggen blivit större och större, det är tydligen vanligt att det är så. Jag är lite osäker på vem som lägger ägg, men en av hönorna beter sig lite konstigt ibland så jag tror att det är hon, säger Louies med ett skratt.

 

Hönsens ägg kommer att få olika färg, beroende på ras. De ägg som har kommit hittills är beige, de små Creme Legbar-hönorna kommer att lägga mer turkosaktiga.

 

– Varje höna kan lägga upp till ett ägg per dag när de kommer igång, utom på vintern, så för oss räcker det nog med de fem höns vi har. Min man vill kanske skaffa vaktlar också men jag är osäker på om de kan vara i samma gård, det får vi ta reda på.

 

Nyfikna personligheter
När Louies och hennes son kommer, vill hönorna alltid se om de har något ätbart med sig. De brukar ta med gräs, plommon och äpplen. I övrigt har hon varit lite försiktig med att lämna mat på marken, för att inte locka dit råttor. Hönsfodret förvarar hon i hink med lock, och det som hönorna ska äta häller hon i foderautomaten.

 

– Hönorna har varit ganska tama redan från början, även om de var ängsligare först. De springer iväg när någon kommer in, men de tittar också ”jaha, ni är där”. Och de springer iväg när min son jagar dem men de är inte rädda, varken för honom eller mig.

 

Hönorna har också olika personligheter. Den prickiga är ganska stor och Louies tror att hon bestämmer för hon brukar jaga de andra. De små är ganska nyfikna, men det är de alla. Det är bara en höna som har fått namn ännu, hon är helvit så den fyraårige sonen tycker att hon ska heta Henrietta efter hönan i Paw patrol.

 

– Jag tänker delvis att det kanske är bäst att de inte får namn … då är det kanske lättare att hålla lite distans om någon dör så småningom. Våra ser ju också så pass olika ut så de behöver inte andra namn än sina färger. Vi har svart, vit, prickig, brun, den sista är grå och ser ut som liten tupp eftersom den har kam.

 

Inte lönsamt, men kul
”Gratis” ägg vållar en del utgifter. Framför allt kostar det en del att börja med höns. De behöver ett hus att bo i och det kostar oavsett om du köper ett färdigt eller bygger ett eget. Detsamma gäller för en säker hönsgård att gå ut i. Även själva hönsen kostar, och utrustning som foderautomater. Sedan tillkommer löpande utgifter för foder och strömaterial.

 

– Rent ekonomiskt blir det inte så billiga ägg. Men du får tänka på vad du får tillbaka. Det är en hobby och du får sällskapsdjur, visserligen inte som en hund eller katt; hönor är trots allt bruksdjur, men ändå. Och min son älskar hönorna, han får både glädje och erfarenhet av att ta hand om dem. Det går inte sätta ett pris på det du får tillbaka. Har du plats och bor på landet måste du prova, det är väldigt roligt och spännande, säger Louies.