Att tänka på vid montering av vindnät

 

Här har vi samlat nödvändig information för att du ska komma igång med att montera ditt vindnät.

 

Övergripande information om vindnät
Vindnät används för att skydda stallmiljöer, lagerlokaler, lösdriftsstallar och ladugårdar.  Fördelen med att montera ett vindnät är att det ger god ventilation och ljusinsläpp, samtidigt som närmare 90 procent av vindstyrkan försvinner.

 

Material och hållbarhet
Material: Polyesternät kombinerat med UV-skyddat flexibel PVC
Draghållfasthet: Ca. 3 ton per m²
Vikt: 250 gram per m²
Verkningsgrad: 90%
Luftgenomsläpplighet: 86%
Porositet: 38% (Tätheten i vindnätet. 38% av ytan och av vindnätet består av själva nätet som är mycket tåligt och kraftigt och 62% av ytan består av små hål)
Hålstorlek: Cirka 1 x 1 mm

 

Monteringsanvisning av vindnät

Brädor
Vindnät kan monteras på många olika vis, men ett av de vanligaste sätten är att montera nätet med hjälp av brädor och skruv. Detta görs genom att man först spikar fast en bräda eller träbit längs med den öppning som vindnätet avser att skydda. Därefter skruvas nätet fast i plankan. Avslutningsvis skruvas ytterligare en planka på längs med infästningen. Det är mycket viktigt att vindnätet ”låses fast” mellan två plankor, då detta hjälper till att fördela belastningen från vinden och nätet i sig över en större yta.

 

För att få bäst resultat börjar man med att spänna nätet i över- och underkant, för att därefter spänna nätet vertikalt längs med sidorna.

 

Det går även bra att spänna nätet runt en existerande ram, t ex en fönsterkarm eller en balk. Tänk på att fördela belastningen.

 

Fästklämma och elastisk sträckare

Ett annat sätt att montera ett vindnät är att använda sig av fästklämmor. Dessa monteras lätt på vindnätet och hjälper, till skillnad mot skruv och spik, till att fördela belastningen på en större yta.  Fästklämman är tillverkad i plast och är konstruerad så att en ögla bildas när klämman stängs.

 

Längs med kortsidan används med fördel elastiska spännare för att sträcka ut vindnätet. För ökad stabilitet längs med långsidan rekommenderas att en vajer dras genom öglorna längs med vindnätet. 

 

För att resultatet skall bli så bra som möjligt är det rekommenderat att sätta fästklämmor med maximalt 50 centimeters mellanrum.