Så klipper du din häst

 

Här bjuder vi på 10 tips för en lyckad klippning av din häst!

1. Tvätta hästen innan klippning
Se till att hästen är ren innan du sätter igång att klippa. Gammalt stöv och svettavlagringar sliter mycket på skären och i vissa fall gör att maskinen går tungt och snabbt blir varm. Tvätta därför hästen dagen innan klippningen och se till att hästen är torr och ren innan du sätter igång.

 

2. Slipade skär och rätt tillbehör till din klippmaskin
Innan du börjar klippa är det viktigt att saxen fungerar som den ska och att skären är slipade. Om skären är slöa så finns det risk att du nyper hästen i skinnet vilket kan göra det svårare att klippa hästen nästa gång.

 

Med slöa skär går också motorn betydligt tyngre och blir onödigt varm. Lyssna på saxens motorljud innan du sätter igång och klipper, på det sättet lär du dig känna igen hur klippmaskinen ska låta - men också om något är fel på klippmaskinen.

 

Det är också viktigt att du har rätt tillbehör till din klippmaskin. Klippmaskinen fungerar allra bäst om den smörjs med olja avsedd för den specifika modellen. Det kan också vara bra att spraya skären med kylspray ett par gånger under klippningens gång. Upprepa inoljning av skären var 10-15:e minut.

 

3. Introducera klippmaskinen i avstängt läge
Om hästen är ovan vid att klippas är det viktigt att introducera klippmaskinen för hästen på ett odramatiskt och avslappnat sätt. För därför den avstängda saxen långsamt medhårs längs hästens hårrem. Börja vid bogen och gå sedan vidare till resten av kroppen. När hästen verkar avslappnad är det läge att sätta igång klippmaskinen och upprepa samma procedur. När hästen har accepterat motorljudet och vibrationerna kan du sätta igång och klippa.

 

4. Börja klippa
När du börjar klippa kan du med fördel göra det vid bog och hals. Klippning sker alltid mothårs och ska göras med lugna, metodiska drag. Det är viktigt att klippmaskinen hela tiden hålls i rörelse när den är i kontakt med hästens (ungefär som när du använder ett strykjärn). Klipp ett område i taget innan du går vidare för att klippa nästa. På det sättet så stressar inte hästen upp sig i onödan när du rör dig fram och tillbaka.

 

5. Klippning vid mage och ljumske
Vissa hästar är extra känslig under mage och i ljumskarna. Det är därför viktigt att se till att klippmaskinen inte är varm när man ska arbeta i dessa områden. Om saxen är överhettad kan du stänga av den en stund tills den är nerkyld. När du klipper dessa områden är det bra att ha en medhjälpare som kan ha uppsikt över hästens reaktioner och som kan hålla upp ett ben så att hästen inte sparkar.

 

När du klipper vid ljumsken är det viktigt att du följer hårremmens halvmåneform för att inte nypa hästen med saxen. Klippning under magen skall göras med lugna och metodiska rörelser och med saxen i ständig kontakt med hästens skinn, för att inte kittla hästen.

 

6. Klippning av ben
När du klipper benen på hästen så görs det med fördel med en stark batteridriven trimmer. Dessa är mindre och smidigare och kommer åt överallt. När du börjar klippa ett framben så kan du förslagsvis börja med partiet mellan bog och knä. När detta är klart kan du börja om från hovledsrand och upp till knäet. Om hästen är orolig så kan du be en medhjälpare hålla upp ett ben så att hästen inte kan sparka eller rycka åt sig benet.

 

7. Klippning av hästens huvud
Om du ska klippa hästens huvud så görs det enklast med en trimmer. Det är viktigt att vara uppmärksam vid klippning av hästens huvud, framförallt när du klipper runt hästens ögon. Vid klippning av hästens öron är det tillåtet att klippa utsidan av öronen samt utstickande tofsar. Det är inte tillåtet att klippa inuti hästens öron. Hästen behöver håret för att inte få in smuts och vätska i öronen. 

 

Det är heller inte tillåtet att klippa hästens skydds- och känselhår vid ögon och mule. Dessa är mycket viktiga för hästen som använder dem vid kontakt med andra hästar, sortering av mat och avståndsbedömning i mörker. Hästar som har fått känselhår avklippta har svårare att känna sig fram i mörker och tillskansar sig oftare sår och skador.

 

8. Tvätta hästen efter klippning
När klippningen är klar så skall du ge hästen en ordentlig rykt för att bli av med allt överblivet hår. För att undvika kliande och irriterande småhår kan du även ge hästen en tvätt.

 

9. Rätt täcke
En klippt häst förlorar största delen av sin naturliga isolering. I de allra flesta fall behöver hästen därför ett täcke för att hålla värmen. Beroende på typ av klippning och väderförhållanden bör du anpassa täckets tjocklek. Här finner du hästtäcken.

 

10. Rengör klippmaskinen grundligt
När klippningen är avslutad är det dags att ta hand om klippmaskinen. Börja med att borsta bort allt överblivet hår från klippmaskinen med tillhörande borste. När detta är gjort så kan du med fördel skruva loss skären och torka av dem med en trasa. En tumregel är att skären bör slipas efter 1-3 klippningar.