Drömmen om en egen hönsgård

 

Det började som en skämtsam kommentar om att skaffa höns eftersom det gick åt så mycket ägg därhemma. Tanken mognade snabbt till nyfikenhet, och efter en del googlande till ett beslut.

För tio år sedan bodde Louies Lang och hennes man i Lidköping, men de trivdes inte i lägenheten. De köpte hus på landet, med närmsta granne 25 meter bort. Det var lugnet och utrymmet som lockade, och möjligheten att ha trädgård och kunna odla grönsaker och jordgubbar.

– Jag trivs inte inne i stan, vill inte ha betong runt om mig utan gräs och träd, säger Louies.

I och runt huset finns det också plats för allt spring som ryms i benen på sonen, som nu är fyra år.

Familjen har två inomhuskaniner som är fem och sex år. Under sommaren 2021 flyttade ytterligare en skock in – men i ett eget hus på tomten. Där kacklar nu fem glada hönor.

 

Tanken på att skaffa höns dök upp förra året

– Det går åt mycket ägg här hemma, både till bak och till min man och barn som äter varje dag. Jag sa att vi kanske borde skaffa egna höns. Det var bara på skoj först, men när tanken väl hade väckts blev jag nyfiken, började googla och tänkte att vi kan prova, berättar Louies.

Hon arbetar som exportsäljare på Kellfri, och nämnde på jobbet att hon var nyfiken på att skaffa höns. När hon sedan fick ett erbjudande om att köpa ett demoexemplar av ett hönshus från systerföretaget Lantbutiken blev steget från tanke till handling kort.

Maken Ruben var lite tveksam till att skaffa höns, det är trots allt levande djur som kräver jobb. Men de bestämde sig för att testa och se om de skulle tycka att det är kul. Och ja, hela familjen uppskattar livet med höns. Ruben har hela tiden, trots sin inledande tvekan, varit delaktig och positiv och har blivit allt mer intresserad. Nu är han inne på att skaffa fler djur, gärna vaktlar.

Louies rekommenderar alla som har utrymme och intresse att göra slag i saken och skaffa höns.

– Det kostar en del, och kräver en del jobb. Men det ger mycket tillbaka. Inte bara ägg utan också den glädje det ger, inte minst för barn, att få ta hand om djur.

 

Copyright © 2013-2017 Magento, Inc. Alla rättigheter reserverade.