Att tänka på vid val av vattenförsörjning

 

Vilka olika typer av vattenförsörjning finns?

Det finns många olika alternativ att välja mellan när det kommer till vilken typ av vattenförsörjning man behöver. Det man får titta på är vilket djurslag man har, var vattenförsörjningen ska placeras, ute eller inne i stall? Ska vattnet så i varma eller kallare utrymmen?

 

När det gäller vattenförsörjning finns det vissa aspekter att ta hänsyn till. Bland annat hur många vattenplaster som ska finnas för ett visst antal djur. Läs mer på Jordbruksverket.se.


Vattenkoppar
I vårt sortiment hittar ni vattenkoppar till fjäderfä, kanin och andra smådjur samt till häst, kreatur, får och getter.

 

Till fjäderfä, kanin och andra smådjur har vi enkla vattenkoppar/burkoppar som man enkelt fäster direkt i buren.

 

När det gäller vattenkoppar till häst, kreatur, får och getter så finns det betydligt fler alternativ. Vi har vattenkoppar med bland annat pendelventil, tryckklaff, tryckventil, flottörventil och reglerbar ventil. Vi har även elvattenkoppar för den kyligare tiden på året.

 

När det kommer till denna typ av vattenförsörjning så är det viktigt att tänka på hur den ska monteras. Med hänsyn till djuret kan vattenkoppar behöva monteras i vägg med anslutningar.

 

Vi erbjuder vattenkoppar i olika sorters material och form. Det finns vattenkoppar i PE-plast, pulverlackerad gjutjärn, rostfritt stål samt emaljerat gjutjärn.

 

Här nedan har vi samlat ett urval av olika typer av vattenförsörjning. För att se alla våra vattenkoppar, tryck här.

 

Lakcho – Uppvärmningsbar vattenkopp av polyeten med flottörventil. Passar både häst, nöt och får

Vattenkopp i plast – Med flottörventil och urtappningsplugg. 3 liter

Vattenkopp med rörventil – Tillverkad i gjutgärn för vägg- eller rörmontering. Passar häst och nöt

 

Vattenautomater
Vattenautomater används främst till fjäderfä och gnagare och vi har automater i flera storlekar och volymer. Det är viktigt att ta hänsyn till hur många djur som har tillgång till vattenautomaten, tänk därför på att välja en eller flera automater som täcker alla djurens vattenbehov.

 

Hos hittar du vattenautomater som kan placeras direkt på marken och automater som hängs upp.

 

Till de vattenautomater som är konstruerade till att stå på marken kan det vara bra att tillföra lite extra värme under vintertid för att hålla vattnet isfritt. Detta gör du enkelt genom att köpa till en värmeplatta som placeras under automaten. Beroende på att den omgivande temperaturen kan värmeplattans effekt komma att påverkas. Tänk på att välja en värmeplatta som är anpassad till den storlek du har å vattenautomaten. Det är också viktigt att det alltid finns vatten i automaten vid de tillfället en värmeplatta används, eftersom automater utan vatten sliter på plattan.

 

Vattenkar
Vattenkar används som oftast ute på betet men fungerar lika bra att använda inomhus. Hos oss på Lantbutiken finns det flera alternativ. När du väljer vattenkar är det viktigt att tänka på att du väljer en storlek som täcker in samtliga djurs vattenbehov.

 

Våra enklare vattenkar är tillverkade av plast och finns storlekarna 150 och 380 liter. Vi har även baljor som fungerar lika bra till vatten som för exempelvis mat eller förvaring.

 

Söker du något mer rejält kan du istället köpa något våra termokar. Våra termokar finns med 100 respektive 40 liters volym och lämpar sig för upp till 30 respektive 15 djur.

 

Värmebaljor
Värmebaljor kan användas under hela året. Fördelen med dessa är att de har integrerade värmeslingor som håller vattnet isfritt under kallare årstider. Våra värmebaljor håller vattnet isfritt ner till -30°C. Beroende på var värmebaljan placeras, exempelvis längs med en vägg, där kalla vindar inte är lika tilltagliga, kan fryspunkten sänkas ytterligare.

 

Här nedan har vi samlat ett par stycken exempel. Tänk på att våra värmebaljor kräver strömförsörjning och att kabel mellan värmebalja och transformator säljs separat.

 

Värmebalja Isobar 65 l, inkl. transformator - Slipp jobbet med att knacka is och oron för att djuren inte har tillgång till vatten. Dina djur kan njuta av vattenkällan även när det är minusgrader ute. Baljan kan också användas inomhus. Förhindrar vattnet att frysa ända ner till ca 24-26 minusgrader.

 

Värmebalja 60 l, inkl. transformator - Värmebaljan som håller vattnet fri från is. Lätt att rengöra och koppla in. Värmebaljan är av hård och tålig plast. Dubbel botten med värmeelement i botten och upp i sidorna. Spar tid och oro genom att slippa knacka is och se till att djuren alltid har tillgång till vatten, både inomhus och utomhus. Frysfritt ner till -30°C.

 

Värmehink Isobar 17 l, inkl transformator - Värmehink som håller vattnet isfritt ner till -25°C. Tillverkad av PP-plast och är livsmedelssäker. Med värmeelement på 60 watt/24 volt. Fäste för väggmontering ingår.

 

Betespump
Betespump används när man inte har tillgång till en vattenkälla med hydrofontryck. En betespump används då till att ta vatten från t ex brunnar och bäckar. Djuren pumpar då upp vattnet själv genom betespumpen.

 

Ovanstående är allmän information kring våra produkter och inom kategori vattenförsörjning. Har du frågor och funderingar, eller önskar hjälp vid val av vattenförsörjning till dina djur kan du kontakta våra säljare på telefonnummer 0511-44 22 00.