Att tänka på vid val av foderförsörjning

Djur behöver precis som oss andra ha tillgång till mat och möjligheten att äta sig mätta, och det finns många typer av foderutrustning att välja på. Det finns ingen lösning som passar alla, utan det gäller att hitta något som lämpar sig bra för dina djur. Ibland kan det funka utmärkt med en större hink eller balja, och ibland kan det behövas något större, som till exempel en foderhäck.

Mindre utrustning för foder

Det finns många mindre varianter av foderförsörjning. Baljor, tråg, hinkar och flaskor är praktiska för till exempel kalvar och mindre utfodringstillfällen. Ska du utfodra i stall eller box funkar det utmärkt med till exempel ett tråg eller en större hink.

Hinkar och andra mindre redskap funkar bra för små djur, som kalvar, lamm och föl. Kanske har de ett annat foder eller behöver utfodras med extra mat? För de tillfällena passar hinkar och baljor bra. Ett annat sätt är att installera en foderlucka direkt i boxen. Då kan du fylla på med foder direkt genom luckan och slipper själv stå och mata djuret.

Hinkar och baljor fungerar också utmärkt som förvaring, både till foder och annat löst material.

Foderhäckar

Foderhäckar är praktiska att investera i eftersom det möjliggör utfodring av flera djur samtidigt. Foderhäckar är ofta stora och rymliga vilket gör att du får plats med mer foder och slipper fylla på med foder flera gånger.

Att välja foderhäck

Innan du bestämmer dig för att köpa en foderhäck behöver du först se över alternativen som finns och vilken foderhäck som lämpar för just det djuret du har. Alla foderhäckar passar inte alla djur. Har du hästar behöver du en foderhäck som fungerar bra för häst. Har du nötkreatur behöver du kanske en annan. Har du dessutom hornbärande djur så behöver du ha en foderhäck som passar för dem.

Du behöver också titta på vilken storlek som lämpar sig bra för dig och dina djur. Har du många djur är det bra att investera i en större, och kanske flera foderhäckar. En foderhäck har olika många ätplatser, och även om det finns lika många platser som det finns djur, kan det bli trångt och i värsta fall också skapa osämja djuren emellan.

Alla djur har en egen personlighet, en del är lugna och en del kan vara aggressivare. Har du flera djur kan det också finnas en stark hierarki i gruppen som du bör ta hänsyn till. Det finns med andra ord ingen foderhäck som passar alla, utan det handlar om att hitta en foderhäck som passar just dina djur. Ibland kan det behövas fler ätplatser än djur för att inte riskera konkurrens. Du känner dina djur bäst och är själv ansvarig över valet av foderhäck.

I vårt sortiment finns också en praktisk foderbox med lite tätare galler som lämpar sig bra för utfodring av enstaka hästar. Boxen har en slowfood-funktion vilket innebär att ovansidan är täckt med galler. Gallret sjunker i takt med att fodret äts upp. Det täta gallret, samt det galler som täcker fodret, gör att det tar lite längre tid för hästen att äta. Foderboxen lämpar sig därför extra för en häst med stor aptit. 

Foderhäckar minskar foderspillet

Foderhäckar är också smarta på så sätt att de minskar foderspillet. Foder som lämnas direkt i hagen sprider snabbt ut sig och riskerar att bli nedtrampat. Det finns också risk att mögel och andra bakterier uppkommer i nedtrampat och ratat foder. Om du istället använder en foderhäck har djuren ingen möjlighet att trampa runt i fodret, samtidigt som det håller sig på samma ställe. För vissa djur är det också bra att lämna ett litet glapp mellan sargen och fodret för att minska spillet.

Hos oss hittar du foderhäckar för både häst, nöt och får. Vissa av våra foderhäckar passar även till både höst och nöt. Du kan läsa under respektive produkt för mer information om vilket djurslag som lämpar sig för just den foderhäcken.

Val av foderförsörjning till höns

När du väljer foderautomater till höns är både tråg och foderautomater praktiska. Precis som när du väljer foderutrustning till större djur, behöver du även för höns se till att det finns tillräckligt med plats för både höns och foder så att alla hönsen har tillgång till att äta.

Foderautomater på fot ett bättre alternativ

Foderautomater är enkla att använda för att ge dina höns tillgång till foder. Oftast består dessa av någon form av behållare som du fyller upp med foder. Hönsen äter via öppingen/öppningar nedtill.

Eftersom höns sprätter är det därför bra om foderautomaten står på en fot. Fötterna ser till att automaten kommer upp en bit ovanför marken och minskar därmed mängden skräp som riskerar att sprättas upp och hamna i fodret.

Är du osäker eller vill ha hjälp inför ditt val är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi finns tillgängliga helgfria vardagar 8-16 på telefon 0511-44 22 00. Du kan också kontakta oss via mail, kundservice@lantbutiken.se

Copyright © 2013-2017 Magento, Inc. Alla rättigheter reserverade.