Äggkläckningsmaskiner

Äggkläckningsmaskin. Kläckningsmaskin till höns så att äggen kan kläckas säkert. Vi har ett av marknadens bredaste och starkaste sortiment av äggkläckningsmaskiner. Om du vill kläcka ett fåtal eller upp över 500 ägg - vi har kläckaren för dig. Vi ebjuder produker från Covina, Covatutto, Brinsea, R-Com, Hova Bator, Fiem och Corti. Äggkläckningsma...

Äggkläckningsmaskin. Kläckningsmaskin till höns så att äggen kan kläckas säkert. Vi har ett av marknadens bredaste och starkaste sortiment av äggkläckningsmaskiner. Om du vill kläcka ett fåtal eller upp över 500 ägg - vi har kläckaren för dig. Vi ebjuder produker från Covina, Covatutto, Brinsea, R-Com, Hova Bator, Fiem och Corti. Äggkläckningsmaskinerna kan även användas för att kläcka vaktel, anka, kalkon och andra fjäderfä.

Hur kläcker man ägg? 
Hur får man fram kycklingar i en äggkläckningsmaskin?

Se alla våra äggkläckningsmaskiner, klicka här

Information om äggkläckning.
Att ha hobbyhöns och kläcka ägg på egen hand har blivit en stor trend. Allt fler köper äggkläckningsmaskiner och har det som hobby. Det tycker vi är fantastiskt roligt!
Innan du sätter igång - tänk på att kycklingar är levande varelser som behöver skötas och tas om hand på ett kärleksfullt sätt. Speciellt maskinkläckta kycklingar behöver få närhet och trygghet av dig för att växa upp till glada höns. En glad höna värper bättre och ger godare kött. Tänk även igenom hur du ska sköta dina kycklingar när de väl är kläckta. 
Vi erbjuder idag äggkläckningsmaskiner från dem välkända fabrikanterna Covina, Corti, Brinsea, Covatutto, Fiem, Hova Bator etc. Dessa maskiner fungerar perfekt och är till för både hobbyanvändare och för dig som kläcker lite mer. Oavsett vilken äggmaskin du väljer bör du tänka på vissa saker för att äggkläckningen skall bli lyckad. Avelsägg i god kvalitet, rätt temperatur, luftfuktighet och att äggen vänds är viktigt i sammanhanget. Nedan svarar vi på de vanligaste frågorna och funderingarna angående själva äggkläckningen. Läs och följ noggrant de bruksanvisningarna som medföljer varje äggkläckningsmaskin. Testkör din maskin för att kontrollera att temperatur- och luftfuktighetsmätare fungerar innan du placerar äggen i maskinen. Men även att det är rätt temperatur i maskinen innan du lägger in äggen.

Varför kläcka i maskin istället för naturlig ruvning under en höna?
Idealet för en kyckling är att växa upp i en hönsflock med andra kycklingar, hönor och tuppar. Men ibland har man inte någon höna som vill ruva alla 21 dagar som det krävs. Dessutom vet vi av erfarenhet att chanserna till en lyckad kläckning med en hög andel kläckta ägg ökar markant med äggkläckningsmaskin jämfört med ruvning på naturlig väg. Att kläcka i maskin är det säkraste sättet. Om du redan har hönor kan du efter kläckningen låta en höna som ruvar eller är nybliven hönsmamma ta hand om dina maskinkläckta kycklingar för att på så sätt ge dem en naturlig uppväxt. Det brukat fungera fint om du väljer en höna med lugnt sinne och som är van vid kycklingar. Placera de maskinkläckta kycklingarna under hönan på natten när hon sover, ha dem under uppsikt och kontrollera att hönan tar hand om dem som sina egna på morgonen när hon vaknar. Fortsätt gärna att plocka upp kycklingarna så att de vänjer sig vid dig. Detta underlättar när du sedan hanterar dina höns tex för att kontrollera att de inte har sjukdomar mm.

Ska jag tvätta äggen innan jag placerar dem i äggkläckningsmaskinen?
Nej. Ägg som är avsedda för kläckning ska inte tvättas. Äggen har en särskild naturlig beläggning som inte ska tvättas bort. Om det är smutsig, försiktigt borsta dem med en torr grovsvamp för att rengöra. Till kläckning bör du välja ägg som har en naturlig form för rasen, och som inte är missfärgade. 
Inkubera inte smutsiga ägg: inkubationstemperaturer och luftfuktighet ökar bakteriell infektion som orsakas av organiskt material (gödsel, blod, jord, etc.) som förorenar embryot och orsakar dödsfall.

Hur länge kan ägg förvaras innan ruvning/äggkläckning kan starta?
Man brukar säga att äggen kan sparas upp till 7 dagar utan att kläckbarheten påverkas. Vi har kläckt ägg som vilat i upp till 10 dagar, men tänk på att kläckbarheten minskar om du väntar så länge.  Äggen skall förvaras i rumstemperatur, 15–18 grader Celsius.  Förvara alltid äggen med den spetsiga änden nedåt, så att luftblåsan hamnar överst. Lufta genom att öppna kartongen och vänd äggen genom att vicka på kartongen 2ggr per dygn under förvaringen. 
Om du använder ägg som har rest/ fraktats, låt dem vila i en äggkartong i minst 24 timmar, med spetsen nedåt innan du ruvar och kläcker dem. Låt nyvärpta ägg vila i 24 timmar innan äggkläckningsprocessen startas. 

Hur ofta skall äggen vändas i äggmaskinen?
Äggen skall vändas varje dag, det är inte stor vändning som behöver göras. Se bara till att inte vända dom för många gånger, det kan göra att kläckningen blir misslyckad. Tips är att rita med en blyertspenna ett X och ett O på var sidan av ägget, då blir det lättare för dig att se att du vänder på äggen.
En manuell äggkläckningsmaskin har en spak eller anordning för att vända äggen manuellt. På många modeller sitter spaken på sidan och genom att dra spaken in/ut så flyttar du bottenplattan och äggen vänds på detta sätt. Du ska alltså inte öppna kläckaren för att vända äggen. För att komma ihåg om du har vänt eller inte kan du tex dra ut spaken på morgonen och dra in den på kvällen, då vänds äggen 2ggr/dygn. Om du råkar glömma att vända äggen en gång så påverkas oftast inte kläckningen av detta. Tänk på att en höna som ruvar vänder sina ägg lite godtyckligt. Men en tumregel är att det är bättre att vända för många gånger än för få. 
En äggkläckningsmaskin automatisk vänder äggen per automatik, ofta en gång i timmen. Att välja en äggkläckningsmaskin automatisk är en stor fördel då du ska kläcka rovfågelägg, papegojägg och andra ovanliga ägg som är extra känsliga.

Vilken temperatur skall det vara för ruvningen/äggkläckningen i en maskin?
Termometern ska vara placerad på toppen av äggmaskinen. Temperaturen skall då vara ca 37,5 grader Celsius. Temperaturen ska helst hålla sig så jämn som möjligt under hela processen. Det är okej med en liten temperaturskiftning. Man kan tänka att hur hönan gör i sin naturliga ruvnings process. Hon lämna sina ägg en kort stund, någon minut, för att få i sig föda och mat, temperaturen sjunker ju då kring äggen och det är helt ofarligt. Men det är viktigt att temperaturen inte överstiger 40 grader, då risken markant ökar för att fostret kan dö i ägget vid för hög värme. I slutet av deras ruvnings process lämnar hönan inte sina ägg. Desamma gäller för maskinkläckning. Det vill säga är extra viktigt i slutet av processen att temperaturen hålls på en jämn nivå i äggkläckningsmaskinen. 

Vilken fuktighet skall det vara i äggkläckningsmaskinen?
Luftfuktigheten beror dels på hur mycket vatten det finns i maskinen, temperaturen i maskinen och luftfuktigheten utanför maskinen. Så var noga med valet på placeringen på äggkläckningsmaskinen. Att rummet har en jämn rumstemperatur, att det inte förekommer drag i luften och att maskinen inte står i direkt solljus. Tänk även på att den inte står nära dörrar eller fönster som ofta öppnas och stängs. Även om det finns andra maskiner i samma rum att det är god ventilation. Man brukar säga att en fuktighet mellan 35% och 45% är normalt för de flesta fågeläggen. Om du använder en kläckningsmaskin där du fyller på vatten manuellt kan det vara lagom att fylla på med fingervarmt vatten var tredje dag. Kontrollera så att du har koll på luftfuktigheten i just din maskin innan du lägger i äggen och påbörjar processen. Under slutet av själva kläckningen är det bra om fuktigheten är något högre, mellan 50%-65%. Detta så att den nästan färdiga kycklingen inte ska torka ut under själva kläckningen som kan ta en stund.

Vad händer om det blir strömavbrott?
Om strömmen till äggkläckningsmaskinen skulle stängas av på grund av strömavbrott eller liknande så kommer temperaturen att stanna kvar ett tag i äggkläckningsmaskinen i ca 1 till 2 timmar. Därför kan kläckningen ändå lyckas vid strömavbrott. Men öppna inte maskinen, då värmen och fuktigheten försvinner från äggkläckaren och kläckningen kan misslyckas, beroende på hur länge strömavbrottet är. 
Andra alternativ är att under några timmar på inkubationstiden, placera en varmvattenflaska eller liknande behållare i maskinen och håll luckan stängd. Tredje alternativet så går det även att rulla handdukar och lägga runt maskinen, så maskinen bibehåller sin temperatur och fuktighet.

Varför kläcks inte äggen?
Varför äggen inte kläcks och det blir få kycklingar kan bero på flera saker. Man får prova sig framåt. Ju mer man kläcker och ju större erfarenhet får man, desto mer kycklingar brukar man få. 

Vanliga felkällor:
- Det kan vara så att maskinen står i ett för kallt rum, eller i ett rum med kallt drag. 
- Det kan vara dåliga och för gamla ägg, trots att man trodde att äggen var bra.
- Äggen kan vara obefruktade.
- Inavel i flocken. 
- Temperaturen har varierat för mycket, tex för att man öppnat kläckaren för mycket.
- För hög värme i kläckaren.
- För låg luftfuktighet, fostret kan då ha torkat inuti ägget.
- Det är viktigt att hönsen fått bra foder och näring så att äggen blir av bra kvalitet.

Hur länge kan en kyckling stanna kvar i en äggkläckningsmaskin?
Kycklingarna kan vara kvar i maskinen tills de torkat och blivit fluffiga. De första 2 dygnen lever kycklingen av näringen som finns i gulesäcken och behöver då inte äta något annat. Däremot är det bra om man med en gång ger dem lite vatten på ett minilitet fat i äggmaskinen, detta förhindrar att de blir uttorkade. Om du ger vatten, se till att det är så lite vatten och så litet fat att kycklingen inte riskerar att drunkna. En kyckling kan somna på stående fot med näbben i vattenskålen, så se upp. Om du har en manuell maskin med vatten under är det viktigt att du placerar plattan som äggen ligger på mittemellan kanterna så de nykläckta kycklingarna inte riskerar att trilla i vattnet under. En del maskiner har annat galler man byter till vid kläckning.

Ska man hjälpa kycklingen ut ur ägget? 
Nej. Kycklingen har en liten tagg på näbben som de knackar sig ut med. Viktigt att kycklingen tar sig ut själv då detta moment ingår i deras uppväxt.

Hur märker jag när kläckprocessen startar?
Något dygn innan kläckningen startar brukar kycklingarna börja pipa inne i ägget. Detta är deras första kommunikation med omvärlden. Maskinkläckta kycklingar växer ofta upp till väldigt tillgivna höns om du fortsätter sköta dem kärleksfullt då de präglas på dig som sköt dem under ruv- och kläckningsprocessen. När du hört pipandet i ca ett dygn kommer de första kycklingar att börja knacka sig ut med sin tagg på näbben. Det startar med ett litet hål och sedan bör kycklingen ha hackat ut sig inom 5-10 timmar. Endast vid ett tillfälle kan du hjälpa till - om du märker att hålet som kycklingen hackat hamnat nedåt, och det dröjer flera timmar innan något mer händer. Då kan du försiktigt öppna maskinen och vrida ägget så hålet i skalet kommer uppåt. Detta underlättar för kycklingen att hacka sig ut. Men som sagt denna åtgärd ska endast göras i undantagsfall. Alla äggen kommer kläckas inom 2-3 dygn, oftast inom 12 timmar. 

Vill ni veta mer om äggkläckningsmaskiner och hur man använder en äggkläckningsmaskin? Har du frågor om äggkläckningsmaskin manuell eller äggkläckningsmaskin automatisk?
Hör av dig till vår kundservice - kundservice@lantbutiken.se. Vi finns här för dig för att hjälpa till och serva dig på bästa sätt.

 

Lycka till med din äggkläckning!
Med vänliga hälsningar från oss på Lantbutiken!

 

Mer information

Filtrera produkter

Priser

Priser 990 :- - 18000 :-
Your selection